Ontwikkeling en realisatie Zuidelijk Havengebied Alblasserdam

P E R S B E R I C H T
Alblasserdam, 6 november 2020

Ontwikkeling en realisatie Zuidelijk Havengebied flinke stap dichterbij


Tender gewonnen door De Langen & Van den Berg Vastgoed B.V.en Stevast Ontwikkeling B.V.
De gemeente Alblasserdam heeft De Langen & Van den Berg Vastgoed BV uit Bergambacht en Stevast Ontwikkeling BV uit Capelle aan den IJssel uitgekozen om de ontwikkelovereenkomst voor het Zuidelijk Havengebied nader uit te werken. De combinatie gaat een plan ontwikkelen voor een woonwijk van ca. 90 woningen (inclusief parkeerplaatsen), waarvan ca. 40 in de sociale sector, een brug richting Landvast en een transferium voor ca. 350 auto’s.
Wethouder Arjan Kraijo: "De selectiefase is nu afgerond. We hebben een partner gevonden waarmee we in vol vertrouwen de toekomst ingaan. Dit is een flinke stap voorwaarts in het proces en geeft de juiste energie om nu door te pakken. We hebben er zin in." Directeur Tomas van den Berg van De Langen & Van den Berg voegt hier aan toe: “Wij hebben de selectie met veel plezier opgepakt en staan gesteld om dit prachtige gebied tot haar recht te laten komen. Voorts zullen we in de komende periode ook actief de omwonenden en andere stakeholders informeren over de ideeën van ons plan. Zij zullen gevraagd worden mee te denken bij de nadere invulling van het plan.”

Selectieprocedure

De gemeente heeft het afgelopen half jaar veel gesprekken gevoerd met diverse ontwikkelaars. Op één september jl. is de tender (aanbesteding) uitgeschreven waarop vier ontwikkelaars hebben ingeschreven. De inschrijvingen zijn beoordeeld op diverse criteria, waarbij de combinatie De Langen & Van den Berg/Stevast Ontwikkeling eruit sprong met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Directeur Arco Smit van Stevast Ontwikkeling: "Met de ondertekening van de overeenkomst spreken we ons gezamenlijk vertrouwen uit in het project van het Zuidelijk Havengebied. Het is voor ons bedrijf een prachtige opdracht om, in samenwerking met gemeente en omwonenden te laten zien waar we goed in zijn namelijk het creëren van onderscheidende woonmilieus."

Zuidelijk Havengebied Alblasserdam
Het Zuidelijk Havengebied in Alblasserdam is al jarenlang een braakliggend ontwikkelgebied direct grenzend aan de entree van het dorp. De komende jaren wordt het havengebied van Alblasserdam ontwikkeld van stenige opslagplaats voor auto’s, campers en boten naar een levendig onderdeel van het dorpscentrum, waarin het van oorsprong maritieme verleden van het gebied voelbaar is. Deze ontwikkeling is ook regionaal interessant en kan als aanjager werken voor andere projecten in de regio en levert tevens een bijdrage aan de ambities uit de Groeiagenda van de Drechtsteden.

Vrijdag 6 november jl. ondertekenden wethouder Arjan Kraijo namens de gemeente en directeuren Tomas van den Berg van De Langen & Van den Berg en Arco Smit van Stevast Ontwikkeling de ontwikkelovereenkomst. Planning oplevering eind 2023.

Met trots melden wij dat De Langen & Van den Berg en Stevast Baas & Groen winnaar zijn geworden van de tender ’Zuidelijk Havengebied Alblasserdam’. In de selectieprocedure was de procesbeschrijving en -aanpak van de ontwikkeling doorslaggevend. Vos de Boer & Partners en A3 Architecten maakten deel uit van het winnende team. Het plan ‘Zuidelijk Havengebied’ zal in samenwerking met de gemeente Alblasserdam en de stakeholders vormgegeven worden.